Verkkokauppa on jatkanut voittokulkuaan varsinkin vaatteissa jo vuosikausia. Online ostosten osuus myynnistä otti nyt vielä ison hyppäyksen kevään poikkeusoloista johtuen.
Myynnin rahallisen arvon kehityksestä on tosin ristiriitaisiakin tilastoja. Selvää on jo että esimerkiksi ruokaostoksissa kasvu on ollut huikeaa, ja olisi varmasti suurempaakin ilman toimitusten pullonkauloja. Alalla myös ennakoidaan että ainakin osa kasvusta jää pysyväksi kun ihmiset tottuvat palvelun kätevyyteen.
Voittajien joukossa ovat myös palvelut jotka ovat tuoneet viihdettä kasvaneeseen, kotona vietettyyn vapaa-aikaan. Ihmiset ovat viettäneet aikaa netflixin ja nettipelien parissa. Rahapelit ovat pyörineet jopa turhan vauhdikkaasti.
Muodin puolella alustavat myyntilastot ovat vaihtelevampia, tuoteryhmäkohtaisesti. Menekki on romahtanut esimerkiksi uima-asuissa, luonnollisesti matkailun pysähdyttyä.
Kivijalkakauppojen tilanne muodissa on kuitenkin melko lohduton. Ylen uutinen kertoo, Muoti ja urheilukauppa ry:n tietoihin perustuen, koronan leikanneen myynnistä jopa puolet pois.
Marketeissa vaatemyynti on laskenut tämän mukaan 40 prosenttia. Näissä kuitenkin vielä asioidaan päivittäistavaroita hakemassa. Sen sijaan muotiketjuissa pudotusta on 66 prosenttia, siis kaksi kolmasosaa. Verkkokauppa on saman tilaston mukaan tuplaantunut, mutta se toki jakaantuu hieman eri toimijoille.
Tilanne varmasti tasoittuu kesän ja syksyn myötä, tosin yleinen taloustilanne painaa epäilemättä myyntejä myös muodin puolella.
Suomalainen verkkokauppa on kuitenkin osoittanut myös vahvuutensa viime vuosina. 60 prosentissa Suomessa tehdyistä verkko-ostoksista lähetys tulee kotimaasta. Digitaalisesti myyvien vähittäiskauppojen osuus on kasvanut Suomessa eniten Euroopassa.
Muodissa osuu ei ole näin iso. Suurin vaatteiden verkkokauppa Suomessa on saksalainen Zalando. Kansainvälistymisessä onkin suomalaisilla online kauppiaille edelleen haastetta.